top of page

Hoe vind ik mijn doelgroep?

Om erachter te komen hoe je jouw product of dienst verkoopt, moet je eerst weten aan wie je het verkoopt. Wie is jouw doelgroep? Uitvaartondernemers beantwoorden deze vraag vaak met: “Iedereen, want iedereen gaat dood.”


Niet iedereen die doodgaat is jouw doelgroep.


Dat iedereen doodgaat, betekent niet dat iedereen tot jouw doelgroep behoort. Aan de andere kant van de wereld sterven er dagelijks mensen, toch behoren zij niet tot jouw doelgroep. Daarnaast hebben bepaalde doelgroepen ook persoonlijke voorkeuren. En zo voelt niet iedere ondernemer zich prettig bij kinderuitvaarten en weigeren sommigen vanwege religieuze overtuigingen te cremeren.


Een doelgroep en een smaakgroep zijn twee verschillende dingen. Het belangrijkste verschil is dat een doelgroep feitelijk is en een smaakgroep met emotie te maken heeft. Over die laatste de volgende keer meer.


Kader je doelgroep af met feitelijke kenmerken


Een doelgroep kun je afkaderen, is meetbaar. Bijvoorbeeld: Mannen van 40-60 jaar oud uit Dordrecht met een kerkelijke achtergrond, een bovenmodaal inkomen en een gezin. Allemaal feitelijk. En allemaal dingen die heel veel vertellen over de waarden en levensfase van deze man. En let op: 𝗝𝗼𝘂𝘄 𝗱𝗼𝗲𝗹𝗴𝗿𝗼𝗲𝗽 𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗼𝗽𝗱𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿. Dat is dus vaak niet de overledene, maar diens nabestaanden. Zo kun je dus ineens van een doelgroep van 80 jarige naar een doelgroep van 50 jarige verspringen. Is jouw marketing ingericht op de overledene of op de opdrachtgever?



Over smaak valt niet te twisten


Niet iedereen binnen een doelgroep heeft dezelfde smaak. Er zijn bijvoorbeeld veel vrouwen van 45 jaar uit Vinkeveen, maar die houden niet allemaal van kamperen. En dat iemand is opgegroeid in Rotterdam betekent niet dat hij elk weekend in De Kuip te vinden is. Om echt te begrijpen wie jouw klant is en hoe je ze het beste kunt aanspreken, ga je dieper in op de interesses en opvattingen van jouw opdrachtgever. We verdelen doelgroepen daarom onder in verschillende smaakgroepen waarbij we dieper ingaan op de interesses en opvattingen van jouw toekomstige opdrachtgevers.


Hoe kan ik dit inzetten voor mijn bedrijf?


Waarom zul je denken? Als jij weet dat een groot deel van jouw doelgroep zich in een smaakgroep begeeft die elk weekend op het hockeyveld staat, is het beter voor je om daar te adverteren dan om 500 euro per maand in een Facebook-campagne te stoppen die niet relevant is voor jouw klant. Andersom geldt precies hetzelfde. Als jij een bordje met een foto van jezelf op een rotonde laat zetten waar jouw doelgroep nooit langsrijdt, kun je van dat geld ook beter lekker uit eten gaan.


𝗔𝗹𝘀 𝗷𝗲 𝘄𝗲𝗲𝘁 𝘄𝗮𝘁 𝗶𝗲𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁 𝘃𝗶𝗻𝗱𝘁, 𝗶𝗻 𝘄𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻𝘀𝗳𝗮𝘀𝗲 𝘇𝗲 𝘇𝗶𝗰𝗵 𝗯𝗲𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝘄𝗮𝘁 𝘇𝗲 𝘁𝗿𝗶𝗴𝗴𝗲𝗿𝘁 𝗸𝘂𝗻 𝗷𝗲 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗯𝘂𝗱𝗴𝗲𝘁 𝗻𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗽𝗿𝗲𝗰𝗶𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗽𝗹𝗲𝘃𝗲𝗿𝘁. En dat is voor iedereen anders, iedereen heeft tenslotte een andere doel- en smaakgroep.


Stel jezelf vragen om tot jouw smaakgroep te komen. Wat eten ze? Waar winkelen ze? Naar welke TV-programma's kijken ze? Hoe belangrijk is duurzaamheid? Hoe wonen ze? Welk interieur hebben ze? Probeer die dingen te visualiseren en een persoon tot leven te brengen. Zo weet je voortaan precies wie je aanspreekt.


bottom of page