top of page

Het belang van SEO voor de uitvaartbranche

Schrijven voor Google?

Wat u kunt bieden als uitvaartondernemer, dat weet u als geen ander. Maar weten nabestaanden dit ook? Hoe kunnen zij u vinden, bent u zichtbaar genoeg? Met behulp van SEO komt u niet alleen bij meer mensen onder de aandacht, u vergroot de kans dat zij contact met u opnemen en u bespaart bovendien op hoge advertentiekosten.


Wat is SEO?

Search Engine Optimization (SEO), ook wel zoekmachine optimalisatie, heeft als functie om uw website toegankelijk te maken voor (potentiële) klanten. Het is een door Google ontwikkelde strategie om websites te kunnen rangschikken op relevantie, om de kwaliteit van alle beschikbare informatie op het internet te waarborgen. Hoe toegankelijker en relevanter uw website, hoe beter vindbaar deze wordt.


Hoe werkt deze rangschikking?

Laat u een website bouwen, dan wordt deze binnen enkele weken geïndexeerd door Google. Hierbij wordt een zekere waarde meegegeven aan uw website en op basis hiervan krijgt u een positie in de zoekresultaten. In de ideale situatie staat u op positie 1, want dan kost het bezoekers vrijwel geen moeite u te vinden. Echter, er zijn veel andere websites op het internet, die langer online staan en al langer bezig zijn hun website te optimaliseren. Deze krijgen daarom een hogere waardering van Google en daardoor is ook hun positie in de zoekmachine gunstiger. Tijd is dus een belangrijke voorwaarde om op een gunstiger positie terecht te komen. Toch kunt u zelf invloed uitoefenen: onder andere deze factoren spelen een rol:

  • Techniek

  • Content

  • Off site


Techniek

Het is essentieel dat uw website voldoet aan bepaalde technische eisen. Zo is tegenwoordig een snelle laadtijd belangrijk. Duurt het lang voordat de pagina’s op uw website zijn geladen, of loopt een pagina vast wanneer een contactformulier wordt ingevuld, dan kan dit als gevolg hebben dat bezoekers op zoek gaan naar een andere website.


Ook kan het gebeuren dat uw website helemaal niet indexeerbaar is, waardoor deze als het ware onzichtbaar is en Google er geen waarde aan kan toekennen. De techniek van uw website kan deze maken of breken en deze is daarom erg belangrijk.


Content

Naast het feit dat uw website technisch naar behoren moet functioneren, is het belangrijk wat er allemaal op staat. Het schrijven van kwalitatieve teksten waar termen in zijn verwerkt die veel mensen intypen in Google, maakt dat uw website alszijnde relevanter wordt beschouwd. Bijvoorbeeld: iemand zoekt op de termen ‘uitvaartwensen vastleggen’. Idealiter komt u dan naar voren in de resultaten, omdat u hier een of meerdere kwalitatieve pagina’s over heeft geschreven. U maakt het plaatje compleet wanneer u deze zoektermen ook in de bestandsnamen van uw afbeeldingen verwerkt, in uw titels en in de URL. Zo maakt u het voor Google eenvoudig te identificeren waar de verschillende pagina’s over gaan en kan hier een waarde aan worden toegekend.


Het loont om hier van tevoren een strategie voor te bepalen. Er zijn tenslotte verschillende zoektermen waar u op gevonden wilt worden. Ook is het van belang om te onderzoeken waar het meest op gezocht wordt. Zo kan het bijvoorbeeld uitmaken of u teksten schrijft voor de zoektermen ‘uitvaartwensen vastleggen’ of ‘vastleggen uitvaartwensen’. Door hier van tevoren over na te denken, kunt u doelgericht aan de slag.


Off site

Naast de waarde die u zelf creëert met behulp van de juiste techniek en kwalitatieve content, kunt u ook waarde toekennen met behulp van andere websites. Door bezoekers vanaf een andere website naar uw website te laten komen, wordt waarde meegegeven aan uw website. Hoe dit werkt? Schrijf eens een vakinhoudelijk artikel voor een online magazine in uw vakgebied en plaats in dit artikel een link naar uw eigen website. Zo weten lezers dat u dit artikel heeft geschreven, wat ertoe kan leiden dat ze een kijkje nemen op uw website. Bovendien wordt hiermee waarde toegekend aan uw website, omdat deze klaarblijkelijk relevante informatie oplevert.


Is er een overkoepelende website waar alle brancheorganisaties (bijvoorbeeld per regio) worden vermeld? Dan kan het lonen als u zich hierop aanmeldt. Bezoekers zullen met een specifieke zoekintentie naar deze website gaan en zo wellicht op uw website belanden!Kwaliteit en consistentie

Ongeacht het aantal uitingen of nieuwe pagina’s dat u plaatst, is de belangrijkste voorwaarde dat deze:

  1. van hoge kwaliteit zijn;

  2. consistent worden geplaatst.Er worden veel trucs uitgehaald om websites op positie 1 in de zoekmachines te krijgen. Echter, u wilt niet relevant zijn voor Google, maar voor (potentiële) klanten. Beschouw beter vindbaar worden daarom niet als het doel, maar profiteer van de richtlijnen die Google u aanreikt om uw bezoekers van betere informatie te voorzien. Schrijf teksten van hoge kwaliteit, zorg dat uw website technisch in orde is en zorg dat u actueel blijft door regelmatig nieuwe content te plaatsen.


Kunnen wij u helpen?

Is uw website aan vernieuwing toe en wilt u zeker weten dat u dit goed aanpakt? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.

Comments


bottom of page